Οσο ζεις μαθαίνεις

Οσο ζεις μαθαίνεις

«Γηράσκω αεί διδασκόμενος» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι (πολύ ήθελα να την πω αυτήν τη φράση, δεν ξέρω γιατί!). Στις μέρες μας λένε «Όσο ζεις μαθαίνεις». Η Alanis Morissette τραγουδάει «You live, you learn/ You love, you learn/ You cry, you learn/ You lose, you learn». Από όλα αυτά καταλήγουμε σε ένα συμπέρασμα: Ποτέ δεν είναι αργά για να μάθεις.
Oso zeis mathaineis


Άσχετα τι λένε οι παιδαγωγικές θεωρίες για τη μάθηση και πόσο ζωτικής σημασίας είναι τα πρώτα χρόνια ζωής, η ικανότητα του ανθρώπου να μαθαίνει δεν σταματά μετά από κάποια ηλικία. Γι’ αυτό και δε μου αρέσει να ακούω ανθρώπους να παραπονιούνται για τη ζωή τους κατηγορώντας τους πάντες και τα πάντα, χωρίς να κάνουν την παραμικρή προσπάθεια για αλλαγή. Γιατί τι είναι η αλλαγή; Μάθηση κάτι καινούριου που θα ενσωματώσεις στη ζωή σου.


Άσχετα λοιπόν από το πόσο άδικα σου φέρθηκε η μοίρα, άσχετα από το οικογενειακό σου περιβάλλον και την ανατροφή σου, άσχετα από τους καλούς ή κακούς δασκάλους που σου έτυχαν, άσχετα από το εκπαιδευτικό σύστημα κι αν ήταν αποτελεσματικό ή όχι, στο εδώ και τώρα που βρισκόμαστε έχεις την ευκαιρία να μάθεις καινούρια πράγματα και να αλλάξεις τη ζωή σου. Και βέβαια θα ήταν υπέροχο αν είχες ήδη τη γνώση και την καλή ζωή που επιθυμείς, αλλά φίλε μου, «αγαθά κόποις κτώνται». Αυτό το άκουγα πολύ μεγαλώνοντας και τελικά είναι μεγάλη αλήθεια.

ikanotita na mathaineis den stamata meta apo kapoia ilikia

Αποδοχή του παρελθόντος

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να αποδεχτείς το παρελθόν σου. Αποδοχή και ξερό ψωμί γιατί εδώ που τα λέμε δεν υπάρχει και τίποτα άλλο να κάνεις. Η άρνηση δε θα σε οδηγήσει πουθενά. Αποδέξου τις εμπειρίες σου και το παρελθόν σου, πες «είναι εντάξει που η οικογενειακή μου κατάσταση ήταν έτσι», «είναι εντάξει που στο σχολείο οι καθηγητές δεν ήταν αντάξιοι των προσδοκιών μου», «είναι εντάξει που η ζωή με έφερε σε επαφή με λάθος άτομα και οδήγησε τη ζωή μου σε κακά μονοπάτια». Αποδέξου το γιατί ό,τι έχει γίνει, έγινε. Το παρελθόν είναι από τα λίγα πράγματα που είναι γραμμένα στην πέτρα και δεν μπορείς να τα αλλάξεις.

Συγχώρεσε για να βρεις γαλήνη

Το δεύτερο πράγμα που καλό θα ήταν να κάνεις είναι να συγχωρέσεις όσους σε αδίκησαν, όσους σε πίκραναν, όσους με κάποιον τρόπο σου έκαναν κακό. Με το να κρατάμε έχθρα μέσα στην καρδιά και το μυαλό μας δεν κερδίζουμε κάτι. Και για να με πιστέψεις θα σε ρωτήσω το εξής: Υπάρχει ένα άτομο στο παρελθόν σου που σε έχει αδικήσει; Σε έχει αδικήσει πολύ; Σε έχει πικράνει πολύ; Πόσα χρόνια κουβαλάς αυτήν την πίκρα και αυτό το άχτι στην καρδιά σου; Πώς ακριβώς και πόσο σε έχει ωφελήσει αυτή η στάση σου, το να κρατάς αυτήν την έχθρα μέσα σου; Ακριβώς, δεν σε έχει ωφελήσει και πολύ. Άκου με λοιπόν και κάνε μια χάρη στον εαυτό σου, συγχώρα όποιον από το παρελθόν σου σε αδίκησε, σε πίκρανε, όποιον χρειάζεται να συγχωρέσεις τέλος πάντων για να μπορείς ανεμπόδιστη να σαλπάρεις για την αλλαγή και την καινούρια σου ζωή. Ξέρω ότι δεν μπορείς να τους συγχωρέσεις όλους στα επόμενα πέντε λεπτά, αλλά είμαι σίγουρη ότι σταδιακά και με καλή διάθεση – για τη δική σου γαλήνη- μπορείς να τους συγχωρέσεις όλους.

Apodexou to parelthon sou

Διάλεξε τι θέλεις να φέρεις στη ζωή σου

Τρίτο βήμα είναι να βρεις τα στοιχεία αυτά που σου λείπουν στο παρόν και που δεν είχες την ευκαιρία, όπως άλλοι, να αποκτήσεις στο παρελθόν. Είτε είναι οικογενειακή θαλπωρή, είτε είναι μια καλή εκπαίδευση, είτε είναι μια δεξιότητα, είτε ένα υλικό αντικείμενο, ένα σπίτι, ένα αμάξι, οτιδήποτε. Βρες τι είναι αυτό που σου λείπει. Μετά σκέψου αν αυτό που σου λείπει και νιώθεις άσχημα που δεν σου δόθηκε στη μέχρι τώρα ζωή σου είναι πραγματικά κάτι χρήσιμο για σένα, κάτι που θα βοηθήσει την ζωή σου να πάει στην σωστή κατεύθυνση. Αν ναι κράτα το, αν όχι άφησέ το πάει στο καλό. Για παράδειγμα, στεναχωριέσαι που δεν έλαβες μια καλή εκπαίδευση γιατί η οικογένειά σου ήταν φτωχή. Θέλεις να ακολουθήσεις μια καριέρα χειρωνακτική, τύπου αγρότης, ξυλουργός κλπ, όπου δεν σου χρειάζεται κάποια ανώτερη εκπαίδευση. Πες λοιπόν, δεν πειράζει, ας πάει στο καλό, αφού δεν μου χρειάζεται ούτε στη δεδομένη στιγμή, ούτε για να οδηγήσω την ζωή μου προς την κατεύθυνση που θέλω γιατί να στενοχωριέμαι;
Σιγά σιγά λοιπόν, βρες αυτά που λείπουν από τη ζωή σου και πραγματικά τα χρειάζεσαι ή πραγματικά τα θέλεις. Και με αυτά στο νου βάλε πλώρη για μπροστά!



Σκέψου συγκεκριμένους τρόπους 

Τέταρτο βήμα είναι να αρχίσεις να βρίσκεις ιδέες και τρόπους για να φέρεις αυτά τα πράγματα στη ζωή σου. Το να σκέφτεσαι απλώς ότι θέλεις να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο και να στενοχωριέσαι που δεν το έχεις ή που δεν εμφανίζεται ως δια μαγείας από τον ουρανό, δεν θα σε ωφελήσει. Το να σκεφτείς πόσο κάνει το αυτοκίνητο που θέλεις, πόσα λεφτά χρειάζεσαι για την προκαταβολή, πόσα για τις δόσεις, οπότε πόση αποταμίευση και πόσο συχνά χρειάζεται να κάνεις ώστε να φτάσεις τον στόχο σου σε τόσο χρόνο, αυτό μάλιστα, έτσι θα αποκτήσεις το αυτοκίνητο που επιθυμείς.

Να θυμάσαι όμως ότι για αρχή καλό θα είναι να μην έχεις πολύ αυστηρά κριτήρια. Για παράδειγμα, χρειάζεσαι ένα αυτοκίνητο για να μπορείς να έχεις περισσότερη ανεξαρτησία. Πριν βάλεις στο μάτι το τελευταίο μοντέλο της οποιαδήποτε εταιρείας, σκέψου μήπως θα ήταν καλή ιδέα να αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο, κι ας μην είναι πολύ γλυκούτσικο, αρκεί να είναι αξιόπιστο. Επίσης, μπορείς να δεις αν στο οικογενειακό ή φιλικό σου περιβάλλον κάποιος μπορεί να βοηθήσει. Αν κάποιος τυχαίνει να πουλάει ένα παλιό αυτοκίνητο ή αν γνωρίζει κάποιον που πουλάει το δικό του.

ζήτα βοήθεια όταν χρειάζεσαι

Και για υπενθύμιση, αυτά τα βήματα δεν είναι μόνο για αν θέλεις να αγοράσεις αυτοκίνητο. 

Οτιδήποτε θέλεις να φέρεις στη ζωή σου πρέπει σε πρώτη φάση να σκεφτείς διάφορους τρόπους για το πώς θα το υλοποιήσεις, ώστε να μπορείς να επιλέξεις αυτόν που ταιριάζει καλύτερα σε σένα. 


Έπειτα πρέπει να δεις αν χρειάζεται να το τροποποιήσεις ή να ελαττώσεις αρχικά κάποια πράγματα ώστε να μπορείς πιο άνετα να επιτύχεις αυτό που θέλεις.

Να θυμάσαι ότι το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει, κι όχι το μέσο, το πώς έφτασες εκεί. Και με ένα Fiat και με ένα Mercedes την ίδια ανεξαρτησία θα αποκτήσεις.

Αφού λοιπόν αποφασίσεις τις λεπτομέρειες έρχεται η ώρα να ζητήσεις τη στήριξη της οικογένειας και των φίλων σου. Δεν λέω να τους ζητήσεις να σου δώσουν κάτι, μπορεί απλά να χρειάζεται να τους πεις ότι για το επόμενο διάστημα θέλεις να αφοσιωθείς στον τάδε στόχο και γι’ αυτό δεν θα έχεις πολύ χρόνο για να τους βλέπεις. Μπορεί να χρειάζεται να τους ζητήσεις να σταματήσουν κάποια συμπεριφορά που σου γεννάει αρνητικά συναισθήματα και σε κομπλάρει, αν δεν τους κάνει κόπο. Να ξέρεις ότι το πιθανότερο είναι ότι η οικογένεια και οι φίλοι σου θέλουν να σε στηρίξουν με τα χίλια. Αρκεί να ξέρουν πώς να σε στηρίξουν, και δεν θα το ξέρουν αν δεν τους μιλήσεις.

Κάνε κάτι σήμερα

Τελευταίο βήμα είναι να αποφασίζεις κάθε μέρα πώς μπορείς να κινηθείς προς αυτήν την κατεύθυνση. Σκέψου ποια μικρή κίνηση μπορείς να κάνεις σήμερα που να σε φέρει πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου σου. Αυτό σημαίνει ότι ήδη από την αρχή μπορείς να λαμβάνεις την ικανοποίηση ότι οδεύεις σταθερά προς την επίτευξη του στόχου σου, ώστε να παίρνεις το θάρρος και κουράγιο που χρειάζεσαι.

Για παράδειγμα, θέλεις να έχεις καλύτερη υγεία και ένας από τους τρόπους που επέλεξες είναι να γυμνάζεσαι περισσότερο. Δεν χρειάζεται κάθε μέρα να γυμνάζεσαι αλλά κάθε μέρα μπορείς να κάνεις κάτι που θα σε φέρει πιο κοντά στο στόχο σου. Μπορείς λοιπόν να σιγουρευτείς ότι έχεις εύκαιρα τα κατάλληλα παπούτσια κι ότι δεν είναι καταχωνιασμένα σε κάποιο πατάρι. Αυτό είναι όλο κι όλο αυτό που χρειάζεται να κάνεις σήμερα. Να βρεις τα αθλητικά παπούτσια σου και να τα έχεις έτοιμα για αύριο. Αύριο θα είναι κάτι λίγο πιο δύσκολο, όπως να βάλεις τα παπούτσια και να βγεις από το σπίτι για να γυμναστείς. Μεθαύριο μπορεί να είναι να βρεις ένα μπουκάλι για νερό κατάλληλο για να το παίρνεις μαζί σου όταν γυμνάζεσαι. Την επόμενη μέρα μπορείς να βρεις ένα πεντάλεπτο βίντεο στο YouΤube και να το βάλεις στα αγαπημένα σου ώστε την επόμενη φορά που θες να γυμναστείς αλλά είτε βρέχει είτε δεν έχεις άπλετο χρόνο μπορείς να αφιερώσεις πέντε λεπτά και να γυμναστείς από το σπίτι.

Το τελευταίο βήμα είναι πολύ σημαντικό. Φυσικά το να σκεφτείς τρόπους και να επιλέξεις πώς θα προχωρήσεις είναι μέγιστης σημασίας, διαφορετικά θα νιώθεις κολλημένη, χωρίς κατεύθυνση ή πορεία. Όμως αν μείνεις εκεί, τότε άδικος κόπος. Το τελευταίο βήμα είναι ουσιαστικά το βήμα της υλοποίησης, η οποία πάντα γίνεται σταδιακά, γι’ αυτό και πρέπει να αναπτύξεις τις αρετές της υπομονής και της επιμονής.


Κατέβασε ΔΩΡΕΑΝ το τετράδιο ασκήσεων που θα σε βοηθήσει να πετύχει τους στόχους σου


Όποιος κι αν είναι ο στόχος σου πρέπει να επιμείνεις και να περιμένεις υπομονετικά μέχρι να υλοποιηθεί, όμως να θυμάσαι ότι η υλοποίησή του είναι στο δικό σου χέρι. Κάθε μέρα μπορείς να επιλέγεις μια μικρή κίνηση, μία πράξη που θα σε φέρει πιο κοντά στον στόχο σου, ακόμα κι αν σε κάποιον άλλο φαίνεται ασύνδετη. Εσύ ξέρεις πώς να προχωρήσεις, άκου λοιπόν τον εαυτό σου και ξεκίνα. Όχι αύριο, όχι από Δευτέρα, όχι μετά το καλοκαίρι ή την Πρωτοχρονιά. Σήμερα πρέπει να ξεκινήσεις, με ένα μικρό εύκολο βήμα, και θα δεις ότι αμέσως θα νιώσεις καλύτερα. Μπορεί ακόμα να μην έχεις το αυτοκίνητο που επιθυμείς, θα ξέρεις όμως ότι είσαι ικανή να το αποκτήσεις.


Buy Me A Coffee
Δημοσίευση σχολίου (0)
Νεότερη Παλαιότερη
Some text.